[Catalan] Blog Detail

Sant Jordi, un dia de celebració dedicada especialment a l’amor

20 [Catalan] Apr 18
Julia
,
No Comments

S’acosta el 23 d’Abril, Sant Jordi; un dia de celebració en diferents parts del món, una celebració dedicada especialment a l’amor. Sant Jordi és per a molts una *escusa per recordar el “et vull” a les seves persones benvolgudes. Però darrere d’aquesta celebració, hi ha una història; una història protagonitzada per Sant Jordi i el drac.

Orígens de la llegenda de Sant Jordi

Segons la llegenda, Sant Jordi va néixer a la fi del segle II en la Capadocia; actualment en territori turc i en aquells dies parteix de l’Imperi romà. Fill de Geroncio, oficial de l’exèrcit romà, i de Policromía, sent molt jove es va fer soldat com el seu pare i va ingressar en el sèquit de l’emperador Diocleciano, on va acabar sent un dels seus guàrdies personals. Però l’any 303 la situació va canviar radicalment.

Diocleciano va engegar un duríssim i violent setge contra la comunitat cristiana en auge, la qual cosa es coneix com “la gran persecució”; i quan va comminar a Jorge a apostatar, est, cristià confés, va refusar renunciar a la seva fe. El desenllaç? L’usual en l’època: martiri i decapitació. La data de l’execució va ser el 23 d’abril, quan el màrtir explicava amb prou feines amb trenta i pocs anys.

Llegenda del drac

Més enllà de la veracitat de la llegenda, el culte a sant Jordi aviat es va estendre per l’Imperi romà i amb el temps, a tot l’Occident europeu. És durant l’Edat Mitjana, al segle IX, quan es popularitza la cèlebre gesta de sant Jordi com a vencedor d’un drac que tenia atemorits als habitants del lloc. Aquests mantenien a la bèstia lliurant-li diàriament dos bens per sadollar la seva gana. Però els animals aviat van escassejar i, en el seu lloc, es va decidir manar per sorteig a una persona.

Un dia la mala fortuna li va tocar a la princesa; i quan la princesa abandonava la seva llar i es dirigia cap al drac, un cavaller anomenat Sant Jordi, amb brillant armadura i cavall blanc, va aparèixer de sobte per anar al seu rescat. Sant Jordi va alçar la seva espasa i va travessar al drac, alliberant per fi a la princesa i als ciutadans.

De la sang del drac va brollar un roser amb les roses més vermelles que mai s’havien vist. Sant Jordi, triomfant, va arrencar una rosa i la hi va oferir a la princesa.

Representació de la llegendasant jordi gaudí

La llegenda ha estat font d’inspiració de diversos artistes. Antoni Gaudí va representar la llegenda de Sant Jordi en l’arquitectura de Casa Batlló; perquè amb el pas dels anys aquesta tradició seguís viva.

La mítica llegenda està representada a casa Batlló a través de la façana i en dos  espais concrets del seu interior:

En el terrat, el llom de el DRAC cobra vida amb les teules ceràmiques en forma d’escates; i és travessat per la Creu de quatre braços que evoca la ESPASA triomfant de Sant Jordi.

Si observem l’últim pis ens trobem amb una balconada en forma de flor al·ludint a la BALCONADA DE LA PRINCESA.

En els pisos inferiors, se situen les restes de les víctimes del drac a través de les balconades en forma de CALAVERES; i les columnes de la tribuna que semblen els OSSOS.

I perquè es regala un llibre i una rosa per Sant Jordi?

Regalar roses és el més significatiu en aquest dia. Qualsevol pot fer aquesta ofrena; encara que com dicta la tradició és l’home qui ha de lliurar-li una rosa a la seva estimada. Segons explica la llegenda; Sant Jordi va salvar a la seva princesa matant al drac de la sang del qual va brollar un roser; i va regalar una rosa a la princesa com a acte d’amor.

A més, el 23 d’abril és el Dia Mundial del llibre promogut per la UNESCO en 1995. I per això en aquest dia, a més de l’intercanvi de roses; regalar llibres és la forma de commemorar aquesta tradició.

 

Fonts:  www.casabatllo.es i nationalgeographic.com.es

Leave A Comment

*